Škoda Fabia R5

18. března 2018

Tai buvo pirmasis pilnas sezonas, kai „Škoda Motorsport“ garbę ralio trasose gynė Fabia R5 ralio automobilis. Ir, reikia pripažinti, rezultatai pranoko visus lūkesčius.

Tiek „Škoda Motorsport“ gamyklinė komanda, tiek privačios komandos, tiek ir nepriklausomi pilotai iš viso pasaulio, kurie savo kovos „ginklu“ pasirinko Fabia R5, paliko ryškų pėdsaką šiame išskirtiniame sezone.

Sėkmė Pasaulio čempionate

Ralyje viršūnė, be jokios abejonės, yra FIA Pasaulio ralio čempionatas (WRC), o R5 klasės automobilis Škoda Fabia R5 varžėsi WRC2 įskaitoje. Ir varžėsi labai sėkmingai.

„Škoda Motorsport“ gamyklinės komandos ekipažas suomiai Esapekka Lappi/Janne Fermas buvo karūnuotas WRC2 čempionais paskutinoame sezono etape, Australijos ralyje. Pergalė šiame etape - ketvirtoji iš eilės (po Suomijos, Vokietijos ir Velso ralių) – užtikrino, kad šis duetas vos dešimčia taškų aplenkė savo tėvynainius Teemu Sunineną/Mikko Markkulą, kurie vairavimo „Team Oreca“ paruoštą Fabia R5. Suninenas ir Markkula, savo ruožtu, laimėjo tris Pasaulio čempionato etapus - Meksikoje, Italijoje ir Lenkijoje.

Bet tuo sėkmės istorija nesibaigia. Kiti du „Škoda Motorsport“ komandos ekipažai, čekai Janas Kopeckis/Pavelas Dresleris ir švedai Pontus Tidemandas/Jonas Anderssonas baigė sezoną čempionate iškovoję atitinkamai 4 ir 5 vietas. Kiekvienas ekipažas laimėjo ir po vieną čempionato etapą: čekų pora – Ispanijoje, o švedų duetas - Portugalijoje.

Dar daugiau: 6 vietą WRC2 čempionate laimėjo dar vienas Fabia R5 pilotas - Peru atstovas Nicolás Fuchsas. Jis taip pat laimėjo vieną čempionato etapą (Argentinos ralį) ir tapo geriausiai pasirodžiusiu Pietų Amerikos atstovu WRC2 istorijoje.

Taigi, šiais metais bendras Škoda Fabia R5 pergalių rodiklis WRC2 įskaitoje yra net 76,9%, kitaip tariant, šis automobilis laimėjo 10 etapų iš 13. Pridėkie dar 24 papildomas prizines vietas, įskaitant ir du „1-2-3-4“ rezultatus (Vokietijos ir Velso raliuose), ir nielieka jokių abejonų, kad šiais metas Fabia R5 visiškai dominavo WRC2 trasose.

Europos nacionaliniai titulai

Fabia R5 skynė pergales ne tik Pasaulio čempionate, bet ir Nacionaliniuose bei regioniniuose čempionatuose visame pasaulyje. „Škoda Motorsport“ gamyklinės komandos pilotas Janas Kopecky spėjo sudalyvauti ir Čekijos ralio čempionate, kur su penkiomis iškovotomis pergalėmis etapuose nesunkiai tapo savo šalies čempionu.

Belgas Fredis Loixas laimėjo šešis pirmuosius etapus Belgijos ralio čempionate ir taip užsitikrino šios šalies čempiono vardą. Tai jo ketvirtasis iš eilės iškovotas titulas vairuojant Škoda bolidą, bet pirmasis su Fabia R5. Tuo tarpu jaunasis vokietis Fabianas Kreimas taip pat laimėjo šešis etapus pakeliui į Vokietijos ralio čempionato titulą.

Vengrijoje panašiai dominavo dar vienas Fabia R5 pilotas Norbertas Herczigas, kuris buvo karūnuotas Vengrijos ralio čempionu po keturių pergalių ir vienos antrosios vietos penkiuose pirmuose čempionato etapuose. Kaimyninėje Slovakijoje „Energy Oil Motorsport“ komandos ekipažas Pavelas Valoušekas/Veronika Havelková taip pat nesunkiai tapo Slovakijos ralio čempionais, vairuodami Fabia R5.

„Team 2C Yacco“ pilotas Sylvainas Michelis laimėjo Prancūzijos asfalto ralio čempionatą, o danas Esbenas Hegelundas laimėjo penkis iš šešių Danijos ralio čempionato etapų ir užtikrintai laimėjo titulą su su Fabia R5 automobiliu, paruoštu „Wevers Sport“ komandoje. Be to, Desi Henris laimėjo Airijos ralio čempionatą.

Viena iš šio sezono nuostabiausių istorijų - šešiolikmetis Suomijos vunderkindas Kalle Rovanperä laimėjo Latvijos ralio čempionatą vairuodamas „TGS Worldwide OU“ komandos paruoštą Škoda Fabia R5, kelyje link pergalės laimėjęs net penkis etapus.

Pergalės likusiame pasaulyje

Už Europos ribų Fabia R5 taip pat skynė pergales. Gauravas Gillas užsitikrino Škoda markei penktą iš eilės pergalę FIA Azijos-Ramiojo vandenyno ralio čempionate (APRC), pirmą kartą vairuodamas Fabia R5. Jis tiesiog nušlavė visus varžovus visuose šešiuose APRC etapuose, ypač savo namų minios akivaizdoje Indijoje.

Garsusis katarietis Nasseras Al-Attiyah taip pat pirmą sezoną varžėsi Fabia R5 automobiliu, tačiau tai nesutrukdė jam dominuoti FIA Artimųjų Rytų ralio čempionate (MERC) su trimis pergalėmis Katare, Kuveite ir Jordanijoje.

Pietų Amerika taip pat stebėjo Škoda automobilius vairuojančių pilotų pergales. Paragvajaus lenktynininkas Gustavo Sabo laimėjo CODASUR Pietų Amerikos ralio čempionatą. Be to, jis arba jo kolega, taip pat Fabia R5 vairuojantis Didier Ariesas bus karūnuotas Paragvajaus ralio čempionato, kurio paskutinis etapas vyks gruodžio viduryje, nugalėtoju.

Škoda Fabia R5 automobiliui, tapusiams 14 čempionų titulų visame pasaulyje „įrankiu“, 2016-ieji buvo kol kas įsimintiniausi metai, kaip ir „Škoda Motorsport“ gamyklinei komandai, kuri pagrįstai gali didžiuotis savo pasiekimais. Bet mes tikrai neplanuojame ilsėtis ant laurų ir esame įsitikinę, kad 2017 metai gali būti dar geresni.